Da li je jednostavno biti jedinstven ili je jedinstvenost biti jednostavan?

Da li je teško biti jednostavan? Da li rizikujemo ako se razlikujemo? Danas, prilikom prodaje određenog proizvoda kao jedna od glavnih prednosti se izdvaja:“Jednostavan za upotrebu“. Šta je sa ljudima? Gde smo se to usput izgubili i zašto smo zakomplikovali odnose, komunikaciju, proces odlučivanja, način razmišljanja i  život uopšte?  Verovatno je svako od nas čuo za izreku: „Manje je više“. Da li to znači da je jednostavnost jedan od sigurnih puteva ka jedinstvenosti?

Za početak, zapitajmo se po čemu smo mi to prepoznatljivi, različiti i drugačiji od drugih? Svako od nas poseduje neku osobinu, talenat ili veštinu po kojima smo karakteristični ali koje moramo razvijati, negovati i usavršavati.

Evo nekoliko pitanja:

Po kojoj osobini ste prepoznatljivi?

Po čemu je jedinstveno vaše ponašanje?

Po čemu je jedinstveno vaše odevanje?

Po čemu je jedinstveno vaše razmišljanje i izražavanje?

Po čemu je jedinstven vaš stil komunikacije?

Po čemu je jedinstveno vaše ophođenje prema ljudima?

Ako ste preduzeće:

Po čemu je jedinstven vaš memorandum?

Po čemu je jedinstvena vaša faktura?

Po čemu je jedinstven vaš proizvod?

Po čemu je jedinstvena vaša usluga?

Po čemu je jedinstvena vaša ponuda?

Po čemu je jedinstven vaš poslovni prostor?

Po čemu je jedinstvena vaša komunikacija sa zaposlenima i klijentima?

Često čujemo da neko kaže: „On je jednostavno rođen takav“. Sa druge strane, jednostavnost se neretko postiže vremenom i posledica je vežbe. Jednostavnost se neguje.  To je ona faza kada drugima izgleda kako je „to nešto lako“. Koš za tri poena, izgleda tako jednostavno za jednog profesionalnog košarkaša i gledaoca, ali toj jednostavnosti je prethodilo na desetine hiljada pokušaja ubacivanja u koš. Ubacivanja koja su uvežbana do savršenstva, pa izgledaju jednostavno.

Šta je sa životom? Ako  jednostavnost ili minimalizam u „opremanju“ stana podrazumeva da se fokusiramo samo na ono što nam je potrebno, zašto se onda u „opremanju“ života ne fokusiramo samo na ono što je suštinsko? Jednostavnost je savršenstvo kojoj prethodi negovanje i vežba. Jedinstvenost je različitost kojoj prethodi hrabrost.

 

Izvor: BIZLife

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *