Da li ste čuli za Pitagorinu čašu?

Antičkog filozofa i matematičara Pitagoru svi znamo po čuvenoj teoremi. A da li ste čuli za Pitagorinu čašu – simbol umerenosti?

Naime, Pitagorina čaša je bila namenjena osobama koje piju vino. Čaša dozvoljava da se vino pije u umerenim količinama. Ukoliko bi se čaša prepunila tj. ukoliko bi osoba bila pohlepna, sav sadržaj bi se prosuo odnosno iscureo kroz rupu na stalku. Ova čaša je za cilj imala da promoviše jednu od tri vrline koje je promovisala Pitagorina škola – umerenost. Ostale tri vrline su razboritost, pravednost i hrabrost.

Međutim, danas smo sve više svedoci traganja za velikom srećom, velikim uspehom, velikim zadovoljstvima. Stalno nam treba više. A što više imamo to više i želimo. I tako ulazimo u začarani krug u kom nam uvek nešto nedostaje. Sve dok ne shvatimo da ono što nam nedostaje je upravo mera.

Upravo zato, Pitagorina čaša potvrđuje i definiciju toksikologije koja kaže da je „količina ta koja određuje da li je neka supstanca otrov ili lek“. Zašto je umerenost važna? Zato što je upravo ona jedan od preduslova unutrašnje ravnoteže, spokoja, radosti i sreće. Bogatstvo je u meri.

Izvor: BIZLife

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *