Kako izaći na kraj sa verbalnim žonglerima?

Ko su verbalni žongleri?

To su osobe koje će nam nešto što mogu izjaviti pomoću jedne reči izjaviti i objasniti pomoću hiljadu reči. Slično ovom je i koncept „dimna zavesa“ odnosno zasipanje nebitnim informacijama. Naime, sagovornik da bi nas zbunio ili dobio na vremenu počinje da nas bombarduje velikom količinom nepotrebnih informacija. Na taj način sagovornik pokušava da se udalji od teme, da dobije na vremenu kako si razmislio, da utiče na naše ispravno rasuđivanje ili jednostavno da nam odvuče pažnju od zaista  bitnih stvari. Tokom ovakve vrste razgovora često se dovedemo u situaciju da više ne znamo ni šta je predmet razgovora, ni zašto razgovaramo, ni o čemu razgovaramo,  „ni odakle smo došli ni gde smo pošli“.

Međutim, značajniji momenat od navedenih je psihološki momenat, gde osoba koja je podložna ovakvom tipu manipulacije nesvesno počinje da se oseća inferiorno jer ne razume o čemu sagovornik priča. Neretko se iz pristojnosti ili straha da ne „ispadne glupa“ osoba ustručava prekinuti izlaganje sagovornika kako bi zatražila pojašnjenje stvari koje nije razumela. Takođe, dešava se da sagovornik unapred pripremi pitanje za koje zna da ne znamo odgovor kako bi pojačao našu nelagodu. Na primer, tokom razgovora upotrebi stranu ili stručnu reč a onda nas direktno upita da li znamo značenje te reči.

Dakle, kako se zaštititi verbalnog žonglera? Za početak, poželjno je otvoreno napomenuti sagovorniku da ga nismo baš najbolje razumeli i  zatražiti da nam ponovo objasni odnosno da bude konkretniji u svom izlaganju ili jednostavno da nam navede praktičan primer.

Takođe, korisna je i tehnika „parafraziranja sagovornika“  nakon čega ga upitamo da li smo ga dobro razumeli. Na primer: „Vi kažete da …….Da li sam vas dobro razumela“? Ili „Ako sam vas dobro razumela, vi kažete da…….Da li sam u pravu“?

Za kraj, najbolje je da se zapitamo zašto pojedine osobe komuniciraju na ovaj način? Koja je namera takvog ponašanja? Koji je cilj? Da li je to taktika sagovornika ili jednostavno njegova priroda? Međutim, bez obzira da li je u pitanju taktika ili priroda, neophodno je da direktnim pitanjem navedemo žonglera da mu ispadne loptica i na taj način prekinemo izvođenje njegove retoričke koreografije.

Izvor: BIZLife

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *