Kako se zaštititi od laži i manipulacije?

Živimo u vremenu kada je jedan od najznačajnijih resursa postala informacija, pre svega, tačna informacija. Odvojiti žito od kukolja, tj. istinu od laži, postao je ozbiljan posao. Kako su to radili Kinezi, 1000 godina pre naše ere? Osumnjičenom se usta napune pirinčanim brašnom, i ukoliko bi to brašno ostalo nepokvašeno nakon što ga osumnjičeni ispljune, smatralo se da laže (zbog umanjene salivacije).

Danas su sve popularnije metode termalnog mapiranja (kontrola promene cirkulacije u krvnim sudovima lica i izmene temperature u predelima nosa i očiju), pupilometrija (izučavanje promena u veličini zenica), softveri za analizu glasa (praćenje promena u intonaciji i disanju). To su pre svega psihološki procenjivač stresa, analizator stresa u glasu, aparat za praćenje napetosti u glasu, ali kao što samo ime kaže, ove naprave otkrivaju stres, ali ne i laž. Tu je i  poligraf. Međutim, ni poligraf ne otkriva laž, već samo promene u aktivnostima autonomnog nervnog sistema tj. promene koje nastaju kao rezultat emocionalne uzbuđenosti (povećano znojenje, ubrzano disanje, lupanje srca).  Lažovi su odavno pobedili poligraf. Sve je popularniji FAST, program koji razvija Služba unutrašnje bezbednosti SAD, program čiji je cilj da predupredi putnike loših namera da se ukrcaju u avion.

Međutim, daleko pouzdanije tehnike i metode otkrivanja laži i manipulacije ne dolaze od aparata već od nas. Evo nekoliko metoda:

  • Pažljivo posmatrati – Vidimo, ali ne opažamo. Mnogi od nas ne primećuju promene u ljudima i svetu oko nas. Jednostavno nam promiču, usled ubrzanog načina života.
  • Pažljivo slušati – Dobro slušati i pamtiti kako bi se uočile nedoslednosti ili protivrečnosti u priči.
  • Pažljivo postavljati pitanja
  • Verovati osećaju, instinktu, intuiciji – To je onaj naš skriveni radar ili popularno rečeno, osećaj u stomaku.

Zašto je ovo sve  važno? Zato što, SVEST o postojanju manipulacije i laži i njihovo PREPOZNAVANJE na vreme, predstavlja 80 % zaštite od istih.

Izvor: BIZLife

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *