Koliko je važan “pristup” u privatnom i poslovnom životu?

Kada kvalitetne ljude smestimo u loš sistem dobićemo loše rezultate. Isto se događa i kada kvalitetni ljudi imaju loš pristup, nastup ili stil. Pristup osobi, temi ili problemu je veoma bitan i čini razliku između uspeha i neuspeha, kako u poslovnom, tako i u privatnom životu. Ovo svako od nas može proveriti u prodavnici, na šalteru ili bilo kom drugom mestu. Moramo nastupati strastveno, otvoreno, inspirativno, ljubazno i iskreno. Sve što ne može da se postigne ljubaznošću, ne može ni grubošću. Eleminisati ego, jer što je ego izraženiji, to je nastup slabiji.

Da bismo pravilno pristupili drugoj strani prvo je moramo dobro upoznati. Međutim kao što moramo upoznati drugu stranu tako moramo dobro upoznati i sebe. Poznavanje druge strane nam daje prednost u ofanzivnoj fazi, a poznavanje sebe nam omogućava prednost ukoliko smo u defanzivnoj poziciji. Upravo zato, način na koji ćemo pristupiti drugoj strani i način na koji ćemo se odnositi prema problemu i razgovorima usloviće rezultat tih razgovora. Kada kažemo “način”, tu pre svega mislimo na način na koji tretiramo ljude; način na koji se izražavamo; način na koji komuniciramo; način na koji prostupamo i rešavamo probleme; način na koji primamo i upućujemo kritike; način na koji primamo i upućujemo komplimente; način na koji se odnosimo prema sopstvenim i tuđim greškama; način na koji ostvarujemo ciljeve i postižemo uspehe; način na koji iznosimo stavove, mišljenja i predloge; način na koji delegiramo odgovornosti, itd.

Za jednog tenisera, pravilan pristup loptici je bitan za udarac reketom. Za jednog plivača, pravilan pristup dasci može da omogući prednost prilikom skakanja u vodu. Koliko je važan pristup govori nam i dobro poznata izreka koja kaže: “Divljač se lovi tako što ju pustite da vam priđe što bliže”.

Izvor: BIZLife

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *