Šta znači kompromis? Priča o dve žene i limunu

Šta znači kompromis?

Kompromis znači da je svaka strana dobila malo onoga što je želela i malo onoga što nije želela. Dakle, imamo dve delimično zadovoljne i dve delimično nezadovoljne strane, a to nije cilj pregovaranja.

Jedan od najjednostavnijih primera vezano za priču o kompromisu su dve žene koje se svađaju oko limuna. Obe ga žele. Na kraju rasprave odluče da ga prepolove.  Pola limuna je na prvi pogled pravično rešenje, ali nije i najbolje rešenje. Zašto? Da su se manje bavile pozicijama, a više interesima shvatile bi da je jedna želela limun zbog kore koju je htela izrendati u koru za kolač, a druga je htela napraviti limunadu.

Dakle, dve žene koje su podelile limun na pola, su zadovoljile „princip kompromisa”, ali nisu zadovoljile „princip interesa”.  Pregovaranje je mnogo više od kompromisa. Upravo se i pregovara da bi se postiglo više od čistog kompromisa, jer kompromis ne zadovoljava suštinske potrebe, želje i interese obe strane. Kod kompromisa strane se nađu negde na sredini, a suština pregovaranja nije da se nađemo na sredini već da uvećamo vrednost koju ćemo podeliti. Zato pregovaranje podrazumeva kreativnost i inovativnost, a kada smo kreativni u pregovaranju kompromis gubi na značaju.

Kompromis je polovično rešenje ili tzv. „zlatna sredina”. Niko nije u potpunosti zadovoljan, ali ni u potpunosti nezadovoljan ili što bi Džejms Rasel rekao kompromis je “dobar kišobran ali loš krov”.

Izvor: BIZLife

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *